Første høst af citronmelisse til urtete

Første høst af citronmelisse til urtete

Citronmelissen har været enormt flot i år, helt vildt faktisk og det blev nu tid til at høste til te. Jeg læste sidste år en artikel skrevet af Christine fra hverdagshaven.dk, at hun klippede hele planten ned til et par centimeter over jorden indtil det blev for koldt til at den ville vokse.

Hendes fordel ved at gøre det var at de ikke satte frø og hun fik en masse citronmelisse til at bruge i køkkenet. Du kan læse mere om det her: https://hverdagshaven.dk/citronmelisse/

Det jeg har gjort tidligere var at plukke blade og lade den vokse som den vil, det har givet fornuftigt udbytte til te, men i år har jeg valgt at forsøge at klippe den ned. Dog kun 1 gang. 2 af de nu 5 planter var blevet så store at det var tid, så de er klippet ned til ca. 4 cm og så lader jeg dem stå og passe sig selv resten af året (er planen) så må jeg se om de sætter frø, hvilket jeg håber for skal jo bruge de frø til at sælge nye planter næste år og sælge resterende frø.

De resterende planter plukker jeg nok som normalt.

Det hele er skyllet og lagt til tørrer. Det er nødvendigt at skylle det fordi der altid er en masse sommerfugle lignende laver i dem, nu her var der dog kun en enkelt. Jeg plejer at tage en spand med vand og dyppe det hele i, så falder de nemlig af og man kan samle dem op af vandet. Jeg gav vagtlerne med den ene jeg fandt.

Når det hele er tørret, bliver det hakker i mindre dele og så har jeg te til sommeren. Jeg har faktisk ingen te tilbage fra sidste år nu, derfor er jeg glad for at kunne få noget nyt snart.

Fordi jeg klipper dem ned nu, så har jeg også stænglerne som også blive hakket til te, så jeg får mere te end hvis jeg bare tager blade, hvilket er fint.

Opdatering:

Hak dem først og tør bagefter, da stilken bliver ret svær at hakke bagefter. Det kan lade sig gøre men er bare nemmere at gøre det først 🙂

Skriv en kommentar