Status 13-06-2021 – Det hele blomstrer

Det her er første have status og den er midt i Juni, det er lidt sent. Men årsagen er simpelthen at jeg ikke har skrevet ned før nu. 

Haven er ikke anlagt fra ny i år, men det er første år den bliver tænkt til at skulle give mest udbytte. Her til 2021 blev der lavet et nyt bed til jordbær, ærter og bønner. Det bed står lige nu rigtig flot med grønne jordbær som nok er klar til at blive spist om et par uger. 

Dem vi ikke kan nå at spise selv, bliver lagt i fryseren og sat til salg i vejboden. 

Ærterne tager længere tid, de er ikke ret store, men de er godt på vej. Næsten alle sammen blev til fine små planter og det samme med bønnerne.

Men det er ikke alt i haven. Hele haven består her “år 1” af:

Jordbær

Flere typer som sætter bær frugt på forskellige tidspunkter.

Ærter

Et par typer, små sukkerærter og almindelige. 

Bønner

Bliver godt i fryseren til vinteren, men der er ikke ret mange.

Citronmelisse

Bruger jeg primært til te. Men har slet ikke nok planter til det. Har 3 store planter, men skal nok bruge 10 for at kunne samle nok til hele vinteren. Bruger også en smule til madlavning.

Rosmarin

Til te og madlavning. Jeg er dog ikke helt sikker på at det er godt nok til te.

Peberrod

Disse planter er gamle, og de blev først høstet sidste år, hvor jeg tog en enkelt plante og lavede egen peberrod. Det blev ganske udmærket. Planterne er også en fast del af havens blomster.

Rabarber

Næsten et krav i enhver have, dog spiser jeg slet ikke rå rabarber. Så de bliver alle skåret op og lagt i fryseren til at lave desserter senere. Der er ikke nok til salg i vejboden. De er for små og ikke gamle nok til at se giver ret stort udbytte. De har også taget et par år før de overhoved gav noget. Sidste år samlede jeg under 1kg til fryseren og der var planterne 3 år gamle. I år forventer jeg et par kilo til fryseren. 

Hvidløg

Jeg har forsøgt hvidløg flere gange, men de bliver aldrig til noget. Det ender med små kugler som ikke ligner et hvidløg, det er et hvidløg, men der kommer kun det ene så har ikke nok til at plante igen. I år har de fået frosten og kom fint op og står lige nu super pænt. Men jeg tjekkede lige et enkelt for et par dage siden og det var bare en kugle igen. Jeg regner med at det bliver bedre senere på året. Det er i hvert fald håbet.

Gulerødder

Fordi der var mere plads , så blev der sat gulerødder

Blommetræer

Træerne blev i 2015 fældet (alle træer var syge) men der er vokset nye op hvor de nu begynder at sætte blommer. Sidste år (2020) var der 1 blomme. Men en fugl spiste den, så har ingen ide om hvad det er for nogen. I år ser det ud til at der kommer flere.

Æbletræ

Samme her, de blev fældet og er nu vokset op igen. Dog ingen blomster på træet i år, så kommer ingen æbler i år. Til efteråret bliver træet / busken beskåret og så håber jeg det til 2022 vil bliver et år med lidt æbler.

Radiser

Fordi vi kunne og der ikke var andet planlagt i altankasserne så blev der sat nogle radiser, men det er ikke noget der rigtig bruges.

Salat

Salater er noget der bliver brugt, og det er super lækkert at kunne gå ud og hente sin egen salat hele sommeren. Lige nu er det stort nok til at tage af, men venter lige et par uger endnu.

Persille

Til madlavning og til at lave en masse frø til næste år.

Purløg

Madlavning og igen frøproduktion

Dild

Disse er udelukkende til salg og er faktisk allerede forudbestilt, så håber de bliver til noget.

Alle de her ting er fordelt lidt rundt omkring, og derfor skal det hele også forbedres til næste år. Lige nu er det i 4 store pallerammer og 4 små, 1 jordstykke, altankasser, en vogn.

De eneste ting som burde give nok til mit forbrug er jordbær og ærter, men dem er der også planer om at udvide til næste år.

Skriv en kommentar