Slåen

Slåen

Slåenbusken er en af de bær som man kan finde sent på året rundt omkring på Bornholm og er nemme at få øje på i naturen og der er kun ganske lidt konkurrence om de gode bær. Råvildt spiser dem ikke (eller i hvert fald meget lidt hvis de gør), fordi slåen busken har torne som stikker og da vi ikke på Bornholm har mange andre dyr der kan nå dem fra jorden, så er det faktisk kun fuglene der spiser de mange bær.

Slåen vokser overalt på Bornholm og måden du kan finde dem på at faktisk blot ved at gå langs stierne, i kanten af skovene og tæt kysterne imellem klipperne. Slåen busken kan blive omkring 3 meter høj og dens bær ligner blåbær eller blommer en smule. Hvis man ser på overfladen af et bær, har en tynd hvid hinde man kan tørre af og hvis man smager på et bær vil det være surt, indtil den første frost har ramt det.

Billedet til artiklen er fra start September og der er slåen ikke modnet endnu, det betyder at selvom det er fine bær, så er de 100% ubrugelige til noget som helst (heller ikke efter en tur i fryseren). Vent til frosten kommer, så er de modnet og du kan plukke dem.

Slåen igennem året

Slåen buksen udvikler sig igennem året på følgende måde.

Slåen busken blomsterer i April måned og er en flot busk, hvide blomster som er til gavn for bier og insekter. Efterblosmtring vil den begynde at sætte sine små bær, som tager meget lang tid om at modne og det er kun når den første nattefrost melder sig at vi med sikkerhed kan sige er bærene er modne.

Anvendelse af slåen

slåen er beske og selvom de er modne er det det faktisk stadigvæk. Derfor er de oftest brugt til snaps, sagt og lignende. Men det kan godt spises som de er, dog er der ikke mange der synes om deres smag og man skal nok ikke spise for mange af dem.

Skriv en kommentar