Sankning som det hedder når man henter i naturen er ikke altid sikkert og derfor har jeg lavet dette indlæg der skal klæde dig bedre på til at samle en masse lækre ting i naturen. Så her har du nogle tips til hvordan du kan være mere sikker ude i naturen 🙂
Fotografer altid det du vil spise
At tage billeder af de ting du vil spise fra naturen er en rigtig god ide og specielt hvis du ender med at forgifte dig selv eller andre, så vil giftlinjen meget gerne se disse billeder så de nemmere kan finde ud af hvilken plante du har spist. Det er nemlig ikke nemt at vide hvad andre har spist og mange identificerer desværre ofte meget forkert.
Helt simple svampe som mark champignon bliver nogle gange forvekslet med snehvid fluesvamp, selvom det burde være umuligt hvis man bare læser hvordan lamellerne ser ud. (Brune på mark champignon og hvide på snehvid fluesvamp), men det sker.
Med et billede af et du har spist kan hjælpe giftlinjen / hospitalet med at identificere korrekt hvad du har fået og forhåbentlig behandle det.
Hvilke billeder skal du tage
top, bund, side og skåret op (hvis det er muligt)
Spis og server kun vild mad du med sikkerhed kan identificere
Det siger lidt sig selv, hvis du ikke ved hvad det er, så spis det ikke. Problemet med at sige at du skal vide med sikkerhed hvad det er, er at man som ny i at sanke ofte er meget forvirret og nervøs om man har taget forkert (Det forsvinder aldrig, der er altid nye planter man ikke ved hvordan ser ud).
Men her er et tip. For at blive sikker, så skal du samle meget.
Så hvis du eksempelvis første år samler mark champignon så samler du måske 200 af dem, kig på dem alle, slå dem alle op i bøger m.m. og se om de passer på beskrivelserne.
Beskriv dem for dig selv, hvordan ser de ud, hvordan lugter de og specielt vigtigt hvad er forskellen på dem i forhold til de andre du har fundet.
Tag meget gerne billeder til dig selv.
Når du så har først år har kigget på 200 eller mere mark champignon så gider du ikke se på dem mere, men du er aldrig længere i tvivl om en svamp er en mark champignon fordi du har positivt identificeret 200 af dem tidligere og kender “alle” deres forskellige udseender.
Kig på det du ikke tror det er
Når du skal identificere en ting du har plukket, så er det ikke nok bare at se på hvad du tror det er. Hvis vi fortsætter med mark champignon eksemplet, så kan du måske stå med en beskrivelse som du synes matcher mark champignon så meget at du har lyst til at spise den, men det skal du ikke. Du skal i stedet kigge på alt andet og finde ud af hvorfor den IKKE er noget andet.
Så du kigger eksempelvis på mark champignon i din bog og ser der står den kan forveksles med snehvid fluesvamp, så skal du slå op på snehvid fluesvamp og forsøge at identificere den svamp som en snehvid fluesvamp, det kan være de hvide lameller, en flosset stok eller måske en pose i bunden (fællessvøbet). Hvis noget af det du forsøgte at finde som skulle være på en snehvid fluesvamp så findes på din svamp, så er det nok en snehvid fluesvamp.
Årsagen til at du skal gøre det modsat end hvad man tænker, er fordi man nemt kan komme til at se ting der ikke er der og forsøge at overbevise sig selv om at det er den rigtige svamp uden overhoved at se om det faktisk kunne være noget andet.
Snak med andre
Meld dig ind i en lokal sanke gruppe, oftest er det svampefolk du vil møde i sådan nogle grupper, da det er det nemmeste at sanke, men der findes også folk som ved meget om planter. Tag med på guide ture om planter og den vilde natur. På den måde kan du få samlet ting og få hjælp fra andre som ved mere end dig selv til at identificere det så du fremover kan være mere sikker i at lave dine egne identificeringer.