Hydroponik opdatering 1/2

Hydroponik opdatering 1/2

Det er nu 4 måneder siden mit hydroponik blev sat i værk og jeg har lært en masse som jeg deler med dig her. Helt kort har oplevelsen ikke været så nem som først forventet, og jeg overvejer om jeg overhoved skal fortsætte med det ( mere om det længere nede ).

Min første udfordring var at alle min planter begynte at dø, det vil sige alle mine jordbær og salater havde det ret skidt. Efter mange timers læsning med andre som havde lignende problemer, så besluttede jeg mig for teste mit vand, sikre at det havde korrekte værdier. PH værdien testede jeg med nogle test strips (nogle jeg har haft liggende i flere år, købt på Ebay). Testede først rent vand, så noget basisk rengøring og så hydroponik vandet, for at sikre at alt var som det skulle være. PH værdien skal i mit tilfælde være omkring 7 , hvilket den også var.
Du kan købe PH test strips her: https://arduinotech.dk/shop/ph-strip/

Når jeg var sikker på at det ikke var PH værdien, så måtte jeg teste gødnings værdien. Det måler man med en EC måler, som kostede mig lidt over 300 kroner. Du kan eksempelvis se på denne her: https://www.planta.dk/shop/ec-maaler-milwaukee-383p.html

Og her kunne jeg så se poblemet. Mine værdier var ALT for høje, så høje at måleren ikke virkede. Den kan måle værdier op til 1990 og den måler i enheder der skal ganges med 10. dvs når den står på 100 på måleren, så er den på 1000. Mine tal på måleren var så langt over at den ikke kunne måle det. Det vil sige at jeg havde for meget gødning.

Årsagen til denne mængde gødning var at jeg havde fulgt en vejledning der sagde jeg skulle give gødning hver uge (hvilket overhoved ikke var korrekt for mit setup).
Jeg fortyndede vandet MANGE gange og efter at have taget over halvdelen ud var den endelig nede på 130 (dvs. 1.300)

Nogle planter døde inden jeg fik det rettet og måtte plante nye. De planter der overlevede klarede sig med det samme bedre, men efter noget tid, var det ikke nok, de klarede sig ikke rigtig så godt som de burde og nogle af dem døde stadig så de fik en luftpumpe også.

Næste forsøg blev så at købe nyt lys. I stedet for en 12w almindelig lampe, blev det en 20w LED lampe til plantelys og det har jeg nu haft i gang med næsten 2 måneder og resultatet er… planterne vokser ikke i den hastighed de burde , værdierne på gødning og ph ser fine ud. Så der er kun lys tilbage. Her kommer problemet så. Lys er dyrt at have kørende og skal jeg have 2x 20W i gang, så bliver udgiften for at have det kørende emorn per plante. Da det kun er 8 planter der kan få lys på 2x20w.

Jeg har fået høstet salat 2 gange ( ikke vildt stor størrelse ) og persille 1 gang. Bladselleri 1 gang (færdigkøbt en plant og spist den, så sat stokken som så er vokset op). Men jeg burde have haft 2x det på den tid det har været i gang.

Så status lige nu er at jeg overvejer om det her giver mening. Jeg skal regne mere på det. For skal jeg have 8x20w i gang, så skal det godt nok give en del og lamperne koster 350 kr stk og skal jeg have til alle planterne jeg kan sætte, betyder det at jeg skal lave 186 planter før de tjener sig hjem og strømforbruget er 19 kroner per dag med den mængde lys , pumpe m.m.
Det vil sige at den dagligt skulle kunne levere 1 plante, før det kan betale sig og da der er 32 huller, er det for lidt. Da det vil tage 30-60 dage at dyrke en plante. Strømprisen betyder derfor at det koster mere at dyrke det end det gør at gå ned og købe planterne selv.

Skriv en kommentar