Hydroponik opdatering 2/2

Hydroponik opdatering 2/2

Hvis du ikke har set del 1 af dette indlæg, så gå her og læs først: del 1

Efter mine udregninger i del 1 , så er jeg kommet frem til at Hydroponik ikke kan betale sig i lille skala. Det er et fuldt system man skal i gang med hvis det skal give mening (produktionsmæssigt). Men som nævnt i mit første indlæg om hydroponik her: https://kimvinberg.dk/saa-kom-dagen-planter-vand-plastik-o-og-goedning-hydroponics/ så var det også en test.

Testen er nu forbi og jeg ved hvad der skal til. Det vil jeg skrive lidt om her.

Som nævnt i del1 så er det for dyrt at have det kørende med 32 huller til plantning. Men jeg har fundet en måde at gøre det på alligevel. Dog bliver det ikke med nuværende setup, da jeg har valgt at sætte det hele til salg. Jeg kommer nok til at lave noget andet hydroponik når jeg får købt et nyt sted (at bo), hor der er bedre plads til dette.

Hvis mit 32 huls system skulle kunne betale sig, så skal prisen meget længere ned, og der er 3 muligheder.

  1. Lavere el udgift
  2. Hurtigere gro tid
  3. Flere planter på samme areal

Punkt 1 kan jeg ikke gøre noget ved, da prisen for el er det den nu er. Jeg kunne købe solceller og sætte op, men så er udgiften for det pludselig 5000 ekstra for at nedsætte prisen for det her. Solceller og hydroponik er generelt godt sammen, men ikke som en test.

Punkt 2 kunne jeg gøre en smule ved. Simpelthen ved at spire planterne udenfor hydroponik og sætte dem i hydroponik når de er klar til det, det vil give mig flere planter på samme tid, som ikke står i spire fasen og derved hurtigere få planter der kan spises.

Punkt 3 er der hvor jeg kunne gøre en stor forskel, men er ikke noget jeg gør hvor jeg bor lige nu, da det så kræver mere plads og mere strøm. Og det er at sætte flere planterækker op ved siden af hinanden, så de deler den samme lyskilde, jeg kan nemt få 3 bakker med planter ved siden af hinanden og de så stadig har godt med lys. Det giver så 2x antallet af planter (2x fordi de ikke kan stå så tæt og skal stå forskudt). Så i stedet for 8 per række, er det 16+ per række, hvilket halverer prisen per plante.

Næste jeg kunne gøre er at tilføje reflektiv folie (sådan noget: https://www.planta.dk/shop/reflektiv-folie-groflective-1402p.html ), så lyset ikke kommet ud i et rum hvor ingen planter er, men blot reflekterer rundt i en kasse, det vil give mere lys til planterne.

Så alt i alt har det være en god test, men lige nu kan jeg ikke udvide det til mere og vil heller ikke bruge 5-10.000 kroner på det lige nu. Jeg har fået den erfaring med det jeg skulle bruge og ved nu hvordan jeg skal gøre når / hvis jeg laver et fuldt setup en dag.

Skriv en kommentar