Gul bævresvamp

Tremella mesenterica

Svamp

Gul bævresvamp er en svamp man nemmere finder i de koldere måneder på grund af de manglende blade på træerne og jeg finder den oftest i oktober måned, men den kan findes på alle tider af året.

På engelsk bliver den kaldt for flere forskellige ting: “Yellow jelly fungus”, “yellow brain fungus”, “golden jelly fungus”, “yellow tremble”, og “witches butter” alle navne for den samme svamp.

Svampen beskrives af mange svampesamlere som uspiselig, dette er dog ikke fordi den er giftig, men blot fordi den er uinteressant for dem.

Den er dog tidligere blev meget brugt i kina, hvor den har været brugt i en form for suppe og det er på samme måde jeg selv benytter den.

Svampen vokser på døde (døende) træer og grene generelt hele året og den findes derfor oftere på gamle løvtræer.

Man finder ikke mange af Gul bævresvamp på samme sted, så forvent ikke at blive mæt af at samle netop denne svamp.

Farve, struktur og udseende

Svampen bliver op til ca. 5 cm og har en kraftig gul farve, når den er mere tør vil den være mørkere end hvis den er fyldt med vand og kan derfor findes som kraftig orange også. 

Formen på svampen er rynket og ligner lidt en hjerne hvilket gør den meget nemt at kende (Det er derfor den også bliver kaldt brain fungus på engelsk).

Gul bævresvamp er ved berøring enten blød og “ulækker” som en vandmand eller lidt mere fast som gele, det afhænger af dens alder, vandmængde der er i svampen og vejret.

Når det har regnet for nyligt så vil svampen være mere blød og den bliver faktisk så bød at den ikke kan holde sig selv sammen og stykker falder af. Det er et dårligt tidspunkt at plukke den på. Gul bævresvamp er nemmest at plukke når den er hårdere (tørt vejr), da den kan skæres pænt af. 

Forvekslinger

Der er 1 svamp den ligner meget, men den er ikke fundet i Danmark ( Naematelia aurantia ) og derfor er der ingen danske forvekslinger (endnu). 

Skulle forvekslings svampen forekomme i Danmark på et tidspunkt er det dog ikke noget problem, da de bege er spiselige.

Duft og smag

Gul bævresvamp har ikke nogen duft og smager en smule af mel.

En kammerat beskrev den som sødlig første gang han smagte den, strukturen var dog noget ulækker synes han. Personligt synes jeg den er fin på pynt og enkelte stykker i en suppe. 

Tilberedning

Gul bævresvamp kan spises og kan derfor bruges i forskellige retter. Primært benyttes den til supper, hvor den puttes i suppen kort tid før den er klar, så den ikke bliver kogt, men blot varmet op. Det er vigtigt at den ikke koges, da strukturen i scampen ikke kan holde til det og den flyder ud.

Vælger man at stege den, så skal man også være forsigtig da dens struktur heller ikke holder til dette.

Som pynt på mad er den faktisk rigtig god, da konsistensen minder meget om marmelade eller gele.

Opbevaring

Svampen kan tørres, men tager meget lang tid på grund af det store indhold af vand. Jeg bruger den selv tørret og tilføjer den så mine grøntsagssupper (1-2 små stykker per portion) og det er også sådan den type svampe benyttes asiatiske lande hvor den oftere bliver spist.

Skriv en kommentar