Dit første bed / Anlægge bed i haven

Fordi alle haver er forskellige, så forsøger jeg her at være meget bred så alle kan være med.

Når du skal anlægge dit første bed, om det er på altanen, taget, haven, gården eller hvor du nu har plads. Så er planlægningen en rigtig god ide. En god plan øger dit udbytte en del.

Det første du skal se på er hvor meget plads du vil bruge og så måle det op. Nøjagtige mål er godt.

Personligt bruger jeg siden https://www.tinkercad.com/ til at lave min have planlægning. Programmet / siden er ikke lavet til havedesigns, men er derimod et simpelt 3D program og er derfor nemt at arbejde med. Hvis man vil kan man benytte telefonen, men det er ikke helt nemt. 

På billedet kan du se et eksempel på min have jeg har lavet i programmet. Lavet i størrelse 1/10 for at det ikke skal fylde for meget. På denne måde kan jeg se hvor meget plads jeg har til rådighed og kan forsøge forskellige løsninger inden jeg faktisk gør det rigtigt. Eksempelvis fik jeg plads til dobbelt så mange pallerammer (som jeg bruger til højbed) på næsten samme mængde plads, blot ved at have en måde at flytte rundt og prøve ting. 

Når du har lavet din plan med dine korrekte mål, så skal du finde ud af hvad du vil have i dine bed. Her kan jeg ikke rigtig hjælpe dig, men jeg kan sige hvad jeg selv går efter første år.

Kartofler

Kartofler er en plante der giver stort udbytte og ikke kræver ret meget pasning.

Tomater

Tomater har højt udbytte generelt og der findes flere forskellige typer alt efter hvad du skal bruge. Der findes tomater til drivhus og friland, så uanset hvad du har kan du få tomater. 

Drueagurker

Drueagurker fordi de er små og giver godt udbytte, jeg spiser ikke mange hele agurker og det er begrænset hvor meget agurkesalat man gider lave. Så det bliver syltede agurker og agurkesalat af drueagurker. 

Diverse urter

Persille, purløg, citron timian (til te) m.m.

Når du ved hvad du har af plads og du ved hvad du vil plante, så synes jeg du skal se på mit indlæg der handler om hvordan dine plantekasser kan se ud.

Skriv en kommentar