Blåbær (Vaccinium myrtillus) 

Blåbær (Vaccinium myrtillus) 

Blåbær kender vi alle sammen, men selvom man kender dem så er der flere slags blåbær i de danske skove, hvilket mange ikke ved. Det har ingen rigtig betydning for dig som samler og spiser dem, de kan alle spises, så der er ingen problemer i det. 

De 2 mest udbredte blåbær typer vi har i danmark er: Mosebøllebær (Vaccinium uliginosum) og vilde blåbær (Vaccinium myrtillus), men der findes faktisk over 450 sorter af blåbær, hvor mange der vokser i Danmark ved jeg ikke, men det tænker jeg også du er ligeglad med, så længe du kender de vigtigste forskelle.

Mosebøllebær ligner meget de vilde blåbær, men køddet er lyst / hvidt ligesom de amerikanske bær og selve bæret er ikke kugle runde som de vilde blåbær. Blade på en mosebøllebær er runde og ensartede.

Hvad er amerikanske blåbær
De Amerikanske blåbær er dem du går ned i supermarkederne eller køber som planter på planteskolen. De er hvide i køddet, en smule størrer end vilde bær.

Vilde blåbær er dem der er nemmest at kende. Bærret er rundt og farverne indeni er mørke og farver voldsomt meget. Blade på en vild blåbær er savtakket.

Almindelig blåbær i februar måned – foto af: Kim Vinberg

Plantens grene på almindelige blåbær er kantede og ofte grønne og derfor er blåbær buske nemme at kende skoven. De er 15-40 cm høje og vokser ofte mange samme i store områder i skygge. Mosebøllebær har runde grene som er brune.

Selve bærret har et lag af voks, der gør at de har en grålig farve, som nemt kan tøres af hvor man så står med meget mærkeblå eller nærmest sorte bær. Du kan finde blåbær i alle skovtyper.

Den del af bærret der ikke sidder fast på planten har en fordybning hvor blomsten har siddet, hvilket man tydeligt kan se på ethvert blåbær.
Høst af blåbær sker i månederne juli til september , alt efter hvordan vejret er. 

Skriv en kommentar