Ager-padderok

Ager-padderok

Equisetum arvense

Spiseplante, Planter til te
Ager-padderok i grus
Ager-padderok i grus

Ager-padderok er en plante de fleste haveejere hader og for alt i verden vil undgå og bekæmper den med alle midler. Padderok begynder du at finde fra April måned, hvor man ser sporebærende skud (Findes på kun 2 daske arter – Ager- og Elfenbens padderok), som egentlig bare er en stilk med en oval formet top på hvor den spreder sporer (hvilket er derfor den er så svær at slippe af med). Derefter komme dem som de fleste kender, nemlig de små grantræer lignende planter frem til oktober måned.

Der findes omkring 25 forskellige arter af padderok og i Danmark har vi omkring 9 forskellige. De hedder: ager-Padderok, lund-Padderok, elfenbens-Padderok, strand-Padderok, kær-Padderok, dynd-Padderok, liden-Padderok, skavgræs (Som også er en padderok art) og skov-Padderok. Der er flere der overvåges om de skulle forekomme i danmark på et tidspunkt.

På engelsk bliver Ager-padderok kaldt for eksempelvis Field Horsetail, hvilket giver god mening når man plukker en padderok og vender den med roden opaff, så ligner den lidt en hestehale og føles faktisk lidt som en også.

Padderok er generelt spiselig og kan også bruges til te, men man skal passe på med den mængde man indtager, da det kan give problemer med vitamin mangel (Padderokken indeholder et enzym ved navn thiaminase, enzymet nedbryder vitamin B1 og dermed kan medøfre vitaminmangel. Hos dyr ses dette oftere, da de spiser mange af dem) og nikotin forgiftning (Nogle padderok arter indeholder en meget lille mængde nikotin). Men det er store mægnder man skal spise før man får problemer.

Padderok vokser overalt, uanset hvor du kigger kan der være en padderok, selv ved vand / fugtige områder hvor man ofte ser skavgræs.

Ager-padderok gennemskåret
Stængel på en ager-padderok

Farve, struktur og udseende

Planten kan sagtens blive op til 50 cm, men de ser den formenlig oftest på omkring 20cm for de store udgaver.  Farven på forårsskud er brune og har en oval top der indeholder sporer den bruger til at sprede sig. 

Sommerskud er dem du sikkert kender fra haven er grønne og ensfarvede over det hele.

Ager-padderok blade er små og ligner en smule skel og sidder rundt om stænglerne i en krans hele vejen op af planten ved hver sted den forgrener sig, hvor de bliver mindre længere oppe.

Formen på planten er speciel og jeg har altid kaldt den for små grantræer, fordi de små sidegrene i mange tilfælde kan pege nedaf og ligne små grantræer, men de kan pege alle retninger.

Ager-padderok
Ager-padderok

Ved berøring er det en blød plante men alligevel kan man mærke de enkelte stængler når man trækker planten igennem hånden.

Forvekslinger

Da der findes mange arter af padderok i Danmark, så er der også flere du kan forveksle den med. Lund og Kær padderok er dem du nok oftest til forveklse en ager padderok med, se iluustrationerne for at se forskellen på deres sidegrenes form. 

Illustration beskrivelser

Kær-padderok har 5 vinger / kanter på sidegrene og er mere afrundende.
Lund-padderokken har 3  vinger / kanter på sidegrene.
Ager-paggerokken har 4 vinger / kanter på  sidegrene.

Duft og smag

Ager-padderok blade
Ager-padderok hvor sidegrene er fjernet for at kunne se bladene

Padderok dufter ikke af ret meget når man ikke har gjort noget ved den. Hvis man får saften ud af den så difter den en smule af græs.

Smagen er ikke imponerende, hverken hvis man spiser den eller som te. Vælger man at spise den, er den en smule græs lignende i smagen (Skulle du ikke vide hvordan græs smager, så er det lidt som asparges) og får en bitter eftersmag. 

I en te er smagen næsten kun bitter, derfor skal der bruges små mængder af den til te.  

Tilberedning

Padderok kan spises rå, men er på ingen måde en spændende oplevelse og derfor anbefaler jeg at man steger den med smør og hvidløg ( kan også være med skovløg) hvorefter det hakkes og benyttes som fyld i brød, frikadeller, salater og lignende.

Til te skal du blot tørre det og eventuelt hakke det i mindre stykker.

Opbevaring

Padderok kan tørres hvis du vælger at bruge den til te og tager ikke ret mange dage i stuetemepratur.

Skriv en kommentar