Hvordan du tømmer cache i din browser

Din browser har en mappe som indeholder filer der er blevet hentet ned til din enhed og gemt der til fremtidig brug. Det kan være billeder, logoer, og nogle gange også hele sider. Når du besøger en hjemmeside, så tjekker din browser om du har en eller flere af de filer i din cache mappe, som hjemmesiden forsøger at vise dig. Hvis du har filen så forsøger browseren at vise denne fil i stedet for at den skal hente en ny version af samme fil du allerede har.

Hvorfor kan det være nødvendigt at tømme sin browser cache?

På grund af dette kan hjemmesider hente hurtigere for personer som allerede har set siden før og man kan spare data ved at man henter fra sin egen enhed og ikke skal downloade filen igen.

Det er meget smart, men har også nogle ulemper, som gør at det kan være nødvendigt at slette / tømme browserens cache mappe. Det kan eksempelvis være at den hjemmeside du besøger har et billede som din browser henter ned første gang den besøger siden. Næste gang du besøger siden har hjemmeside ejeren så skiftet billedet ud med noget andet, men ikke skiftet billede navn eller URL. Din browser tror derfor det er samme billede og viser dig nu det billede du hentede sidste gang, som ligger i din cache mappe. Det er her det kan være nødvendigt at tømme din cache. Nogle gange kan det være nok at opdatere siden (F5 for Windows brugere – CMD + R for mac ), men ikke altid.

Speciel når man får udviklet en ny hjemmeside og man løbene får status fra designeren eller programmøren, da det være nødvendigt at vide hvordan man tømmer cache mappen, da siden ofte skifte udseende ofte..

Cache kan også blive kaldt for andre ting som eksempelvis: Midlertidige internet filer. Dog er dette udtryk lidt misvisende, da “midlertidige internet filer” også kan være Cookies.

Sådan tømmer du din browser cache

Nedenunder kan du se nogle ikoner tilhørende forskellige browsere. Klik på den som passer til den browser du benytter. Det er desværre ikke alle browsere som er med, da der er for mange. Er din browser ikke med på listen, kan du dog stadig prøve at kigge på en af de andre og måske alligevel få glæde af guden til hvordan du tømmer din browser cache.

Listen bliver opdateret når der kommer en ny guide til at slette cache i en browser.

Tøm cache i Firefox FIrefox
Tøm cache i Chrome Chrome
Tøm cache i Safari Safari
Tøm cache i Opera Opera
Tøm cache i Internet Explorer Internet Explorer